Μνήμη RAM σε smartphone!

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε όλοι σε κάθε νέα συσκευή είναι πόση μνήμη RAM διαθέτει. Ίσως μας έχει μείνει απωθημένο από τα πρώτα smartphones όπου η μνήμη ήταν ελάχιστη, το Android στα χειρότερα του και η δουλειά μας γινόταν με το σταγονόμετρο και μετά από 2-3 μήνες κολούσε συνέχεια. Ήταν η εποχή που τα διάφορα app killers ήταν το must σε κάθε νέα συσκευή!

Όπως και στους υπολογιστές η μνήμη RAM είναι η προσωρινή μνήμη όπου εκεί φορτώνονται τα αρχεία και οι εντολές που χρειάζονται οι εφαρμογές για να τρέξουν. Είναι σαν μια ουρά που εκεί βρίσκονται σε αναμονή όλα τα απαραίτητα αρχεία ώστε η εφαρμογή μας να ανοίξει πιο γρήγορα και να λειτουργήσει απροβλημάτιστα.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά όμως η μνήμη RAM χρειάζεται και ένα καλό επεξεργαστή ο οποίος θα μπορεί να εκτελέσει γρήγορα τις εντολές οπότε και η RAM να αδείασει. Ένα από τα αρνητικά των Κινέζικων συσκευών είναι ότι δίνουν πολύ RAM αλλά επεξεργαστές οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μνήμη RAM λοιπόν να μην αδείαζει και η συσκευή μας να κολάει αν και έχει αρκετή μνήμη.

Η διαφορά των σημερινών συσκευών με τις παλιότερες, εκτός από τους επεξεργαστές, είναι και στο λειτουργικό. Πιο συγκεκριμένα το Android πλέον διαχειρίζεται την RAM με πολύ καλύτερο τρόπο. Δεν την αφήνει να γεμίσει και αν ποτέ συμβεί αυτό αναλαμβάνει να αφαιρέσει τις εφαρμογές που πιάνουν πολύ από αυτή. Μπορεί λοιπόν στη συσκευή σας να δείτε ότι η μνήμη σας έχει σχεδόν γεμίσει αλλά να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία της.

Μια από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις όλων μας είναι μόλις τελειώσουμε τη δουλειά με μια εφαρμογή να την κλείνουμε από τον task killer. Με την κίνηση αυτή αδείαζει η μνήμη RAM αλλά χάνεται ένα πολύ σημαντικό προσόν του λειτουργικού, το multitasking. Εκτός από αυτό όμως, όταν σε λίγο θα χρειαστούμε πάλι την εφαρμογή θα χρειαστεί να κάνει από την αρχή όλη τη διαδικασία της εκκίνησης και το φόρτωμα των εντολών και αρχείων. Με αυτό τον τρόπο χρειάζεται περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, περισσότερος χρόνος αλλά και περισσότερη μπαταρία.

Σε γενικές γραμμές συσκευές flagship θεωρείται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6 ή 8 GB μνήμη RAM ενώ της μεσαίας κατηγορίας 3/4 GB.

Η γενικά βαθμολογία
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *